UPDATE (06/06/2022):
Distragerile de atenție în cifre:
Cu aceste argumente e mai usor de explicat de ce am agreat intern regula de a evita în prima parte a zilei ședinte și discuții - interacțiune minimă până la prânz.
ARTICOLUL INIȚIAL:
Experienta mea și a lui Teo a avut o traiectorie traditională - un program de lucru de 8 ore pe zi cu perioade de 10-12 ore și mult stres. De cand am înființat împreună Getik ne-am dorit să creăm un mediu de lucru mai bine organizat, cu o zi de lucru eficace și satisfăcătoare. În 2014 am fost printre primele companii din România care a implementat ziua de lucru de 6 ore.
Istoric, programul de lucru colectiv a apărut în era industrializării, când era necesară prezența simultană a angajaților în fabrici pentru a asigura funcționarea strungurilor. În secolul al XIX-lea angajații lucrau 12-15 ore pe zi 6 zile pe saptamană. In 1817 Robert Owen, antreprenor și activist social, a lansat sloganul "8 ore munca, 8 ore recreere, 8 ore somn".
În 1914, Ford Motor Company a redus ziua de lucru la doar 8, fiind prima companie care a beneficiat de un timp de lucru redus. De aproape 200 de ani, piața de muncă a realizat că o zi de lucru mai scurtă are efecte pozitive asupra sănătății mentale și fizice iar astăzi continuă studiile asupra impactului negativ pe care il au orele lungi de lucru.
Munca intelectuală prelungită ne stresează iar asta duce la suprasolicitare și diminuarea simțului de împlinire atât în viața profesională cât și în viața personală. Asta la rândul său duce la scăderea productivității care rezultă în mai mult timp de lucru - e un cerc vicios.
Programul de lucru tradițional de opt ore are o eroare fundamentală, conform specialiștilor. Pe masura ce orele trec, angajații sunt adesea întrerupți și stresati de diversi factori ai mediului în care lucrează.
Cele mai elementare exemple sunt email-uri, notificări și telefoane pe care le primesc și se simt obligați să răspundă imediat la orice comunicare, intrerupandu-se munca și devenind neproductivi.
Urmează socializarea forțată, la nivel personal, care poate fi foarte stresantă sau la nivel profesional care poate fi extrem de inutilă. Angajații primesc întrebări sau cerințe în persoana care durează câteodată și zeci de minute deși un simplu mesaj ar fi suficient.
Un alt exemplu sunt meeting-urile care durează prea mult, care nu rezolvă nimic sau care nu aduc informații noi.
Toți acești factori se cumulează și crează tradiționala zi de lucru de opt ore, adesea inutilă, foarte obositoare, complet neproductivă și extrem de stresantă.
Conform studiilor, un angajat focusat pe ceea ce face își poate termina volumul de munca dintr-o zi în patru ore, cu condiția ca cele patru ore să nu fie întrerupte de nimic. Specialistii sfătuiesc ca restul de doua ore să fie dedicate meeting-urilor, mail-urilor și mesajelor, notificărilor pe care le primește, task-urilor spontane, socializării, pauzelor de relaxare sau mesei.
Experimentul Suediei din 2015 a confirmat că productivitatea nu depinde de numărul de ore lucrate. De fapt, au realizat că, scăzând numarul de ore lucrate, a crescut productivitatea.
Revenind la Getik, chiar înaintea experimentului din Suedia, am hotărât să trecem la programul de lucru de 6 ore în timp ce alte companii amenajau zone de relaxare în spatiile de birouri.
Dezvoltand mult compania și echipa, au fost și perioade în care lucram peste program, dar cu un maximum de 7 sau 8 ore - în nici un caz 9-10 ore.
Fiind o echipă mică la început, a fost mai simplu să facem schimbarea iar de atunci tot ce am construit a avut la baza acest program. Credem că acesta este motivul principal pentru care am reușit să implementam și să perpetuăm acest mod de lucru.
Rezultatele importante ale acestei schimbari sunt:
Cristian P. “Programul mai scurt îmi permite să ajung la timp să iau copilul de la grădiniță fară să mai fie necesar să recuperez o ora lucrând când ajung acasă.”
Gheorghe S. “Beau mai puțină cafea la birou pentru că e mai usor să stau concentrat.”
Roland D. “De curând am descoperit skillshare.com și îmi surprind soția cu o cina surpriză sau cu sfaturi in pictură. Ea se miră când am timp sa învăt toate astea.”
De la înființare am implementat o întreaga serie de beneficii și tehnici de lucru moderne care îi sustin pe colegii nostri să fie eficienți, productivi și mândri de munca pe care o fac în fiecare zi. Dar ziua de lucru de șase ore rămâne sursa rezultatelor noastre pozitive.
Voi împărtăși și alte detalii despre modul nostru de lucru și de organizare - stați aproape!
P.S. Spoiler: Câte zile de concediu credeți că avem la Getik?